В Общия устройствен план (ОУП) на София липсва времеви график

...
 В Общия устройствен план (ОУП) на София липсва времеви график
Коментари Харесай

Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата

 В Общия организационен проект (ОУП) на София липсва времеви график за построяването на инфраструктурата от общината в даден регион. Поради това новото строителство се развива безредно, а скъпи здания изникват на необлагородени терени. Това споделиха по време на конференция представители на управлението на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП).
Те разкритикуваха мудната администрация и изборното пояснение на закона, вследствие на което жилищата в София са по-малко и по-скъпи, в сравнение с биха могли да бъдат. Администрацията не съблюдава периодите, които сама е определила и това основава неустановеност в работата на фирмите, оплакаха се строителните бизнесмени. Като индикативен образец те показаха, че подписите под протокол от съвещание на експертен съвет се бавят два месеца, колкото време е нужно на строителния бизнесмен да приключи постройката си в недодялан градеж.

Възможно решение на казуса с мудните административни процедури е въвеждането на правилото на безмълвното единодушие, при който администрацията да има избран период за отговор, а след приключването му да се приема, че е дала единодушието си, считат бизнесмените.

Според тях точно бездействието на администрацията оскъпява новите жилища и в това време основава неустановеност за заплащането на строителните служащи.Засега София се вписва в определението за дисперсен град със строго избрани зони – „ спални “, административен център и индустриални зони, което основава натоварен трафик сред другите зони. По-модерната наклонност е за основаването на зони със смесено предопределение, което би облекчило доста трафика, уточни Георги Шопов, ръководител на Управителния съвет на НАСП.

 

„ Сега е моментът да се замислим по какъв начин желаеме да се развива София – като град с ясно обособени „ спални “ и бизнес зони или с територии със смесено предопределение. Световната процедура сочи, че решение за понижаване на трафика сред тези региони са опциите за работа и живеене в границите на едно място. Натовареността на транспортните връзки е проблем, който назрява от ден на ден у нас и постанова съществени промени. Затова имаме вяра, че при планирането би трябвало да се залагат повече зони със смесено значение “, съобщи Шопов.

По думите му сега в София най-високата степен на интензитет на жилищното строителство е 3,5 (3,5 кв. м застроена повърхност на всеки квадратен метър), която обезпечава високо строителство и по-голяма досегаемост на жилищата. В същото време по-ниският коефициент на строителство покачва цените на жилищата и подвига налозите. Шопов даде за образец френския град Лион, където налозите върху недвижимото имущество са толкоз високи, че за 18 години притежателите на жилища изплащат още един път парцела си.

Данните на НАСП сочат, че сега с една междинна заплата в София може да се купят 0,6 кв. м жилищна повърхност, до момента в който в Лондон и Париж тя е задоволителна единствено за 0,1 кв. м.

Търсене и цени на жилищата

През предходната година приключените жилища в София са се нараснали със 107% по отношение на миналата година, сочат данни на Национален статистически институт. В столицата е почнало строителството на близо 8000 жилища, което е растеж с 63% по отношение на 2017 година Въпреки това в някои региони търсенето продължава да надвишава предлагането, което е довело до растеж на цените от 7,5% на годишна база, съгласно данни на НАСП.

В София обаче са нужни сред 12 000 и 15 000 жилища годишно, заради което не може да се приказва за балон на жилищния пазар, счита членът на Управителния съвет на НАСП Асен Чавдаров.

В същото време в последните три години разноските на бизнесмените за работна ръка и за първични материали са нарастнали, което също изяснява повишението на цените на жилищата. Между 2016 и 2018 година междинните разноски за труд в строителния бранш са нарастнали с сред 30% и 50%.

Очакванията за тази година са растежът на цените на жилищата да се забави до 5% поради изоставащото предложение в интервал на продължаващо търсене. Купувачите са най-вече младежи сред 35 и 40 години от IT бранша или на мениджърски позиции в задгранични компании.

В последно време се ускорява ползата към квартали като „ Хаджи Димитър “ и „ Овча купел “, които до неотдавна бяха подценявани поради отдалечеността си и по-слабо развития превоз, разяснява Аспарух Делев, член на НАСП. По традиция най-предпочитани са южните и източните квартали като „ Лозенец “, „ Стрелбище “, „ Манастирски ливади “, „ Младост “ и „ Изток “. Купувачите стават все по-взискателни към средата към парцела и функционалността на жилището, разясниха бизнесмените.
По публикацията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР